maandag 22 mei 2017

Maak je eigen glas cabochon tutorial

Maak je eigen glas cabochon tutorial
Deze tutorial beschrijft stap voor stap hoe je zelf een cabochon kunt customizen met een prentje en Mod Podge.
Afgelopen maart hebben wij blanco glas cabochons in het assortiment opgenomen. Nu zijn we dan klaar voor de volgende fase; we gaan er zelf cabochons mee maken!

Ten eerste zou ik willen zeggen: Oefening baart kunst!

We hebben zelf een flink aantal cabochons gemaakt met verschillende materialen en wisselende resultaten, en het is echt een techniek die je moet oefenen.

Wat heb je nodig om je eigen cabochons te maken?
  • Transparante, blanco glas cabochons. The Beadmixer heeft momenteel 8 verschillende maten in het assortiment, zowel rond als ovaal. In deze tutorial is de grootste cabochon van 40x30 mm gebruikt.
  • Mod Podge is het product dat we gebruikt hebben om het plaatje te laten hechten aan de cabochon. De Mod Podge gebruiken we voor twee verschillende redenen: ten eerste willen we de afbeelding sealen (beschermen) en ten tweede willen we ze lijmen aan de cabochon.
Je kunt niet elk type lijm gebruiken om de afbeelding tegen het glas te plakken. Veel lijmen drogen niet transparant op. Daarnaast zijn bepaalde lijmen agressief en zullen ze de inkt van de afbeelding aantasten.
  • Je hebt plaatjes nodig die op hoge kwaliteit geprint zijn, op dik papier.
Ik ben zelf naar de kringloop winkel gegaan, en heb daar voor 10,- euro een grote stapel kunstboeken gekocht. Het is een goedkope manier om mooie prentjes te vinden die echt een goede kwaliteit hebben.
  • Een simpel kwastje gebruik je om de Mod Podge aan te brengen.
  • Een pen om de afbeelding uit te tekenen.
  • Een schaartje om de afbeelding uit te knippen.
  • Een theedoek om de cabochon schoon te maken.
Hoe ga je te werk?


1. Kies een mooi plaatje uit dat groot genoeg is voor je cabochon. Zoals gezegd, heb ik tweede hands kunstboeken gebruikt. Ik ben zelf gek op bijvoorbeeld Renaissance kunst, en ik vond een toeristen boekje met prachtige afbeeldingen uit Florence.


2. Breng een laagje Mod Podge aan om de afbeelding te sealen. Het plaatje zal beter beschermd zijn wanneer je ze straks gaat lijmen. Laat dit een kwartiertje drogen. 


3. Leg de cabochon op de afbeelding, en teken de omtrek op het plaatje.


4. Knip het plaatje uit, net binnen de randjes. Je wilt eigenlijk dat het plaatje net een fractie kleiner is dan de cabochon zelf.

5. Maak de glas cabochon schoon met water en droog ze goed met een theedoek.



6. Breng een laagje Mod Podge aan op zowel de glas cabochon, als het plaatje. Bedek de oppervlaktes compleet. De eerste keer dat ik dit deed, gebruikte ik veel te weinig lijm. Oefen hier mee totdat je aanvoelt wat de juiste hoeveelheid is.

Bij het aanbrengen zul je zien dat er kleine luchtbelletjes in de Mod Podge verschijnen. Deze wil je zo min mogelijk, probeer met de tip van het kwastje de grootste bellen te verwijderen.



7. Nu de Mod Podge lijm nog vloeibaar is, plaats je het plaatje tegen de achterkant van de cabochon. Je ziet ook nu nog aardig wat luchtbellen.

Duw zachtjes tegen de achterkant om de luchtbellen eruit te drukken. Je kunt het plaatje ook nog een beetje verschuiven om lucht bellen te verwijderen.

De lijm zal aan de randjes naar buiten komen. Het geeft niet dat je een beetje morst, de Mod Podge kun je later met kraanwater en theedoek van de cabochon wrijven. Let er op dat je niet alle lijm weg duwt. Je wilt echt een filmpje tussen het prentje en de cabochon hebben.


8. Leg de cabochon nu op de kop om te drogen. De Mod Podge is nu nog wit en vloeibaar. Dit zal transparant opdrogen.


  9. Na ongeveer een uur zal je zien dat de lijm helemaal transparant is opgedroogd. Het kan dat er miniscule glimmende plekjes overblijven op de prent. Waarschijnlijk zit daar net niet voldoende Mod Podge tussen. Dat zijn geen luchbellen, maar de prent zit dan tegen het glas aan. Met een beetje ervaring zal dit effect steeds minder voorkomen.


10. Bedek nu de gehele achterkant van het plaatje met een laagje Mod Podge, dit keer weer om te sealen. Wanneer je de cabochon in een zetting lijmt, wil je namelijk niet dat de lijm in het papier trekt, dit kan verkleuren. Daarom nog een keer sealen dus.

11. Laat weer minstens een kwartier opdrogen, en maak een schone theedoek vochtig met kraanwater. Er zal ongetwijfeld een beetje lijm op het glas gemorst zijn, dit kun je er afwrijven. Geef vooral even aandacht aan de randjes, je wilt dat het oppervlak van de cabochon geen lijmresten bevat.

Ik zou willen aanraden om het geheel nu een aantal uren te laten rusten, alvorens ze in een zetting te lijmen. Om het geheel in bv. een zetting te lijmen kan je ook Mod Podge of een standaard sieraden lijm (zoals Hasulith of E6000) gebruiken. Ik zou adviseren om bij dun papier alleen Mod Podge te gebruiken. Hasulith en E6000 kunnen anders de afbeelding beschadigen.



Hier het resultaat van mijn setje Renaissance cabochons!

Rijg er een ketting bij in een bijpassend kleurtje, of hang ze aan een balchain waar je unieke cabochon de focal mag zijn van je sieraad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuwe serie lampwork kralen

Deze week een mooie selectie nieuwe lampwork kralen in de shop! De video geeft een close up kijkje naar de nieuwe kralen en ideeen voor...